alapítva: 1981

Történet

!_v_02_IMG_5122

A torna elődje

A Csarnok Kupa létrejötte Cuba Béla nevéhez kötődik, amelynek elődjét 1972-ben szervezte meg az akkori Kilián Iskola és a Városi Labdarúgó Szövetség. Együttműködésüknek köszönhetően 40 csapat részvételével zajlott az első verseny, amely már akkor nagy sikert aratott nem csak a zalaegerszegiek körében.

Csarnok Kupa – a kezdetek

A nagy sikerre való tekintettel 1981 decemberében a Városi Labdarúgó Szövetség segítségével első alkalommal szervezték meg a zalaegerszegi Sportcsarnokban a Csarnok Kupát. A nagy érdeklődés mellett, 40-50 csapat részvételével zajlottak a megmérettetések. A Csarnok Kupa igazi téli szabadidősporttá nőtte ki magát az évek során, amelynek köszönhetően létrejött a Csarnok Lakótelepi SC, ami az országban egyedülálló kezdeményezésnek számított. A torna egyidejűleg nemzetközi eseménnyé is vált, több határon túli csapat is nevezett. Összesen közel 30 alkalommal rendezték meg a neves eseményt. 

A legenda folytatódik

2012 telén a Magyar Labdarúgó Szövetség és az Egerszegi Sport és Turizmus Kft. együttműködésének köszönhetően újra előtérbe került a neves esemény, amelyet sajnos a csarnok foglaltsága miatt csak 2013 januárjában tudtak megszervezni, s amelynek célja nem csak a hagyomány ápolása volt, hanem a futballt kedvelők összefogása és megmozgatása is. Az eseményre már az első alkalommal rengeteg csapat nevezett és versengett az első helyért, amelyet végül az Öregfiúk kategóriában a ,,ZTE öregfiúk” csapata, Felnőtt kategóriában pedig a ,,Csesztreg” csapata szerzett meg és vihette haza a Csarnok Kupa vándorserlegét és a jelentős pénzdíjat.

2013 decemberében felhangozott a szlogen ,, a legenda folytatódik”, ismét elindult a küzdelem a Csarnok Kupa győztese címért. A tornára több mint 40 csapat jelentkezett 2 kategóriában. A több napon át tartó rendezvény sok izgalmat és érdekességet tartogatott nem csak a nézők, de a versenyző csapatok számára is. Az Öregfiúk kategóriában a ,, ZTE serdülő’89” csapata diadalmaskodhatott és birtokba vehette a vándorserleget, a Felnőtt kategóriában a ,, Sehol SE” csapata szerezte meg a Csarnok Kupa győztese címet.

2014-ben a legendás foci kupa december végén került megrendezésre a Csarnok foglaltsága miatt.  December 27-én és 28-án a Felnőtt kategória csapatai léptek pályára és küzdöttek meg a díjért és a kitűntető címért. A 20 csapatból, melyek közt nem csak régi, hanem új versenyzők is feltűntek, a WINDOOR FC csapata került ki győztesen, akik mindössze 1 góllal verték meg a Lap Land csapatát. Majd egy napos kihagyással léptek pályára az Öregfiúk kategória jétékosai és nem kevesebb küzdelembe vetették be magukat a sportcsarnok küzdőterén. De végül csak 1 csapat arathatott győzelmet. A 11 csapatból a Trió Egerszeg csapata került ki győztesen és vihette haza a vándorserleget.

2015-ös Csarnok Kupa különlegesnek számított, hiszen a Városi Sportcsarnokkal egyidős torna 35-ik jubileumát ünnepelte. A kupa népszerűsége töretlen, évről évre egyre több csapat részvételével zajlanak a küzdelmek, mit mi sem mutat jobban, hogy idén már 2 kategóriában, 49 csapat  – köztük számos visszatérő és új jelentkező – küzdött meg egymással a Csarnok Kupa győztese címért. A helyi és a környékbeli csapatok mellett egyre többen érkeztek távolabbról (Budapest, Debrecen, Szombathely, Veszprém), sőt külföldről (Ausztria, Lendva) is látogattak el hozzánk, hogy összemérjék erejüket a magyar focistákkal. Végül csak 2 csapat (felnőttek: Lap-Land, öregfiúk: Siófok SE) nyerhette el a Csarnok Kupa győztese címet, akik 2016-ban már címvédőként térhetnek vissza a pályára.  A 3 napon át tartó, izgalmakban és heves csatákban gazdag mérkőzések mellett az idei évben már számos plusz program is kínált szórakozási lehetőséget a közel 3000 nézőnek és a résztvevőknek egyaránt. A programok közt bemutató, ünnepi műsor és csúcspontként gálameccsek is szerepeltek. Közel 1800 néző előtt 2002-es bajnoki győzelme óta most először lépett pályára együtt a ZTE FC bajnokcsapata és az FTC öregfiúk csapatával megmérkőzve perzselte a levegőt a Városi Sportcsarnok küzdőterén. Majd a torna utolsó napján a 2 örök rivális – a ZTE FC öregfiúk és a HALADÁS VSE öregfiúk –  próbálta a labdát minél többször a kapuba kergetni. A Magyar Labdarúgó Szövetség szakmai partnerségével a legenda 2016-ban is folytatódik.

A 2016-os Csarnok Kupa némiképp már eltért az eddig megszokottól, hiszen 3 nap helyett 4 napon keresztül küzdöttek a csapatok a Csarnok Kupa győztese címért, továbbá két kategória helyett már 3 kategóriában (Öregfiúk 2. 45+, Öregfiúk 1. 34+, Felnőttek 16+) mérhették össze erejüket a foci szerelmesei. Az első napon az Öregfiúk 2. kategória csapatai mérték össze erejüket. A megmérettetésen 7 csapat vett részt, majd végezetül a vándorserleg és a fődíj az Ostrom Gumiszervíz csapatához került. A második napon a 34 év feletti korosztály csapatainak mérkőzései zajlottak a sportcsarnok küzdőterén. A kategóriában 20 csapat mérkőzött meg, akik szinte az ország minden tájáról, sőt az országhatáron túlról is érkeztek a teremlabdarúgó tornára. Az egész napon át tartó küzdelem végén végül ismét elkerült Zalaegerszegről a vándorserleg. A dobogó harmadik fokára a debreceni Karbon csapata állhatott fel, akik a díjátadó ünnepségen nyereményüket felajánlották jótékony célra. Második helyen a zalaegerszegi Trió Egerszeg Csapata végzett, a vándorserleget pedig a sárvári Sibaris Bt. csapata vihette haza, akik először vettek részt a Csarnok Kupán. Szombaton és vasárnap a felnőtt kategória csapatai küzdöttek meg egymással a Csarnok Kupa győztese címért. Ebben a kategóriában 37 csapat mérkőzött meg, akik egytől egyig minden erejüket bevetve harcoltak és próbálták a labdát minél többször a kapuba kergetni. Végül a Futer Tüzifának sikerült felállni a dobogó harmadik fokára. Az aranyéremért és az ezüstéremért a tavalyi kupagyőztes Lap Land és a zalaegerszegi Lucullus csapata mérkőzött meg egymással, végül heves csatában 2-0 végeredmény született, így a tavalyi győztes a Lap Land csapata megvédte a címét is újra hazavihette a Csarnok Kupa vándorserlegét.